Sagardi Amsterdam

Sagardi
PERSBERICHT

26 oktober 2021

Sagardi Amsterdam introduceert: Esentzia Sagard
-Volop vuurwerk en voortreffelijk vlees van de Baskische grill-

Sagardi is hét adres voor de allermooiste producten uit het Baskenland op de best mogelijke manier bereid: op Sagardi’s zelf ontworpen, unieke Baskische grill. In de oorspronkelijke stijl die van generatie op generatie is overgegaan. Puur, eerlijk en zonder opsmuk, maar met veel liefde en vuur bereid. Om de culinaire schatten en rijke tradities van de geboortegrond te eren heeft Sagardi een nieuwe traditie in het leven geroepen: Esentzia Sagardi. Een terugkerend culinair evenement waarbij telkens één product centraal staat tijdens een speciaal hier voor samengesteld menu. De eerste editie die van 2 tot 28 november plaatsvindt staat volledig in het teken van het Galicisch rund.

Esentzia Sagardi
Mikel López de Viñaspre, chef-kok en medeoprichter van Sagardi, en Gregorio Tolosa, chef-kok van Bidea2 in Pamplona, hebben voor de allereerste Esentzia Sagardi gezamenlijk een buitengewoon menu ontworpen. Tijdens deze eerste editie zorgen zij met de meest uiteenlopende stukken rund van de grill voor culinair vuurwerk.

Next level culinair vuurwerk
Beide chefs vinden elkaar in hun wederzijds respect voor het product, voor het vuur en voor de kwaliteit van de grondstoffen. Hun meesterlijke beheersing van de vlammen spitst zich tijdens de aftrap van Esentzia Sagardi toe op het topkwaliteit vlees van Discarlux, de officiële leverancier van Sagardi. Gezamenlijk creëerden ze een avant-gardistisch zesgangen menu waarin avontuurlijke gasten kunnen ervaren hoe met de bereiding op vuur extra smaak aan een product kan worden gegeven en hoe op deze wijze zelfs minder gangbare stukken vlees en vis eersteklas ingrediënten worden.  

Sagardi’s grill
Het allereerste – van in totaal vier exclusieve Esentzia Sagardi menu’s die het komende jaar op Sagardi’s kaart zullen verschijnen – is opgebouwd rondom Galicisch rund van meer dan tien jaar oud dat 30 dagen zorgvuldig is gerijpt. Om de textuur van dit natuurlijke topproduct te transformeren en de smaakpapillen een ongekende ervaring te bezorgen, wordt de speciaal door Sagardi ontworpen grill gebruikt die zijn oorsprong vindt in de Baskische traditie.
 
De liefde die Mikel en Gregorio voelen voor vuur en lokale Baskische ingrediënten en de ervaring die ze met zich meebrengen is te proeven in elk gerecht dat deel uitmaakt van dit menu. Het begint met een eetlustopwekkende sandwich van rundertong. Deze wordt gevolgd door een gerijpte rundercarpaccio met garnalen uit Palamós en zijn ‘esentzia’, Steak Tartare met ‘Almadraba’ gevangen tonijnhart uit Barbate, zwezerik met ‘Belza’ paddenstoelen en een Txuleton met seizoenspiquillos. Het dessert: ananas, vanille en caramel is naar een recept van Pierre Hermé.

Ongetwijfeld een essentieel menu voor al die liefhebbers van vlees die willen genieten van de beste ingrediënten en de eeuwenoude Baskische traditie van bereiding op vuur, met zorg, met passie en subtiliteit van dichtbij willen ervaren.

Over Mikel en Iñaki López de Viñaspre
De Grupo SAGARDI is de droom van de broers Iñaki en Mikel López de Viñaspre die werkelijkheid werd. Mikel Viñaspre stapte in de voetsporen van zijn voorvaderen en ging werken achter de grill van de beste steakhouses in het Baskenland, waar de grote oude txuletones een religie zijn. Omdat hij zich schatplichtig voelde aan het rijke gastronomische verleden van de Baskische keuken en zijn prachtige producten, richtte hij meer dan 25 jaar geleden samen met zijn broer Iñaki het SAGARDI Basque Cooks-project op, met het doel om de cultuur van de traditionele Baskische keuken wereldwijd te verspreiden.

Iñaki López de Viñaspre is een Baskische chef-kok en antropoloog gespecialiseerd in voedsel met boven alles een passie voor koken. Sinds de oprichting van hun bedrijf, is hij er in geslaagd een speciale relatie met Baskenland op te bouwen en een onbetaalbaar netwerk van contacten en lokale leveranciers met een uniek product op te bouwen. Een relatie die professionaliteit overstijgt en die het gemeenschappelijke punt heeft in het zoeken naar uitmuntendheid en zuiverheid van het product: de ware sleutel tot de traditionele Baskische keuken.

Over Gregorio Tolosa
Gregorio Tolosa, chef-kok van Bidea2 in Pamplona (twee Repsol Suns, de prestigieuze culinaire onderscheiding die wordt toegekend aan de beste restaurants van Spanje en Portugal), ​​heeft van grillen een kunst gemaakt. Een wijze man van vuur en zijn tijd. Gregorio heeft een pad van perfectie afgelegd en is door zijn vakgenoten wereldwijd benoemd tot de ‘Koning van de grill’, mede dankzij een nauwkeurige kennis van de verschillende stukken vlees en rassen.

Over Grupo Sagardi
Grupo SAGARDI is een horecagroep met meer dan 25 jaar ervaring, Een project dat werd geboren in 1994, toen Iñaki en Mikel López de Viñaspre het IRATI-restaurant in het centrum van Barcelona openden, met als doel de Baskische keuken uit hun jeugd in ere te herstellen en wereldwijd te exporteren. Met 14 merken en meer dan 30 vestigingen over de hele wereld in onder meer Spanje, Porto, Londen, Buenos Aires en Amsterdam is die missie al meer dan geslaagd. Grupo SAGARDI geldt tegenwoordig als een van de meest gerenommeerde ambassadeurs van de Baskische gastronomie van de Euskadi Gastronomika Product Club en heeft het Baskische Bureau voor Toerisme als strategische partner. Wat ooit begon als de eerste pintxosbar van San Sebastian mondde in de loop der tijd uit tot een gediversifieerd aanbod van gastronomische concepten die zich tevens richten op andere traditionele keukens met een rijke historie zoals de Mexicaanse, Portugese en Mediterraanse.

Over Discarlux
José Portas en Carlos Ronda richtten in 2005 Discarlux op als specialist in rood vlees van hoge kwaliteit. Gevestigd in Madrid, bieden ze een nationale en internationale service aan restaurants en grills, evenals aan hotels, gespecialiseerde winkels, supermarkten en slagers. José en Carlos zijn echt gepassioneerd over hun ambacht en toonaangevend op het gebied van high-end vlees, evenals de stukken en rijpingen die de afgelopen jaren de trend hebben gezet. Discarlux is in de loop van de tijd een van de toonaangevende vleesbedrijven in de Spaanse gastronomie geworden en leverancier van de bekendste en enkele van de meest prestigieuze restaurants ter wereld.
Esentzia Sagardi 

2 t/m 28 November

 

Menu

Rundertong sandwich
Gerijpte rundercarpaccio met rode garnalen uit Palamós en hun ‘esentzia’ 
Steak tartaar met geschaafd hart van ,‘Almadraba’ gevangen, tonijn uit Barbate
Kalfszwezerik met wilde paddenstoelen uit Beltza
Txuleton met seizoenspiquillos
Ananas met vanille en caramel. -Een recept van Pierre Hermé
 
Menuprijs
€ 85
Menu alleen beschikbaar voor minimaal twee personen
Adres
Sagardi Amsterdam
Spuistraat 304
1012 VX Amsterdam
+31 10 2004317
Openingstijden restaurant
Alle dagen geopend van 12.00 tot 23.00
Reserveringen
Reserveren kan telefonisch via +31 10 2004317 of door deze link te openen

PERSBERICHT

30 juni 2020

Sagardi stookt het vuur weer op
– Het enige stukje Baskenland aan de Amsterdamse gracht –

In 1996 opende de Baskische chefs Iñaki en Mikel López de Viñaspre de allereerste Sagardi in Barcelona. Dit Baskische streekrestaurant gebaseerd op de recepten van hun grootmoeder werd een doorslaand succes en uitbreiding volgde. De verwachtingen voor de opening van Sagardi Amsterdam, de eerste in Nederland en de elfde wereldwijd, waren dan ook hooggespannen, totdat door de Covid-19 uitbraak de Amsterdamse plannen even op een laag pitje gezet moesten worden. Inmiddels heeft Sagardi het vuur weer opgestookt en kan men bij Sagardi Amsterdam tot ‘s avonds laat kennis maken met het beste uit het Baskenland. Zowel binnen als buiten – op de heerlijke terrassen op de Spuistraat en aan het Singel – is volop ruimte voor de gasten om onbezorgd te kunnen genieten en worden de RIVM-richtlijnen strikt in acht genomen. 


Hulp voor kwetsbaren in Barcelona

Omdat familie het hart is van hun onderneming besloten Iñaki en Mikel afgelopen maart niet alleen de geplande opening van Sagardi Amsterdam uit te stellen, maar al hun activiteiten wereldwijd op te schorten, om steun te kunnen bieden in hun zwaar getroffen thuisland. Sindsdien verzorgde Sagardi dagelijks 5.000 gratis driegangen maaltijden voor kwetsbare ouderen in Barcelona. Nu ook daar het leven weer wordt opgepakt, was voor hen het moment daar om terug te keren naar Amsterdam en de stad een stukje Baskenland aan de gracht te geven.
 
Van het Baskenland naar het bord
Trouw aan de rijke Baskische culinaire tradities staat het product altijd centraal. Daarbij gaat er niets boven versheid en topkwaliteit. Om die reden wordt alles – alle groenten uit de eigen tuin, het vlees van eigen boerderijen en de vis uit de Noordzee – vers aangevoerd. Alle producten worden rechtstreeks uit het Baskenland geïmporteerd en zijn met de grootst mogelijke zorg en respect behandeld om hun smaak en textuur te optimaliseren. Hiermee biedt Sagardi iets werkelijks unieks, want behalve in het Baskenland zelf zal je dit aanbod verse Baskische producten nergens anders vinden! Ook de wijnkaart waar, naast een indrukwekkende selectie internationale wijnen, een glansrol is weggelegd voor Baskische wijnen, ciders en regionale bieren, is in dit opzicht uniek.

Pintxosbar
Pintxos vormen een essentieel onderdeel van de Baskische cultuur en hebben ook in Amsterdam hun welverdiende plek gekregen. In de uitnodigende pintxosbar voorin de zaak heeft men de keuze uit een zeer brede selectie, onweerstaanbaar ogende pintxos uit Donostia, die zullen variëren per seizoen. Sagardi’s pintxosbar is een heerlijke plek om uitgebreid te proeven en de tijd te vergeten, maar ook om vervolgens door te schuiven naar het restaurant.

De Baskische grill
Hij vormt het vurige hart van iedere Sagardi: de grill, ontworpen en gebouwd op basis van 25 jaar kennis en ervaring van Iñaki. Sagardi’s chefs beheersen de eeuwenoude traditie van de Txuleton tot in perfectie. Het hand geselecteerde, gerijpte rundvlees is afkomstig van ambachtelijk gehouden Vaca (ex-melkkoeien 9-13 jaar). Het premium rundvlees van Buey (Galicische ossen 14-20 jaar) heeft een rijpingsproces ondergaan van minimaal vier tot maximaal zes weken, wat voor buitengewone texturen en smaken van het land, melk en gras zorgt. Ook visliefhebbers worden op hun wenken bediend. Bij Sagardi wordt de perfect bereide, dagverse vis uit de Noordzee in zijn geheel gepresenteerd en gefileerd aan tafel.

Grootmoeders keuken
Uit grootmoeders keuken komen onder meer de nu al iconische kabeljauw omelet, Txangurro (krab bisque) Donostia style, Txipirones (baby inktvis) met seizoensgroenten en in Rioja gestoofde ossenstaart. Maar of je nu piquillo pepers, gegrilde artisjokken, een salade uit de tuinen van Hernani of een garnalen carpaccio bestelt: bij Sagardi krijg je sowieso alleen het allerbeste van het Baskenland op het bord.
 
Openingstijden Pinxtosbar

Zondag t/m donderdag van 11.00 tot 00.30 uur 
Vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 01.00 uur

Openingstijden Restaurant 
Zondag t/m donderdag lunch van 12.00 tot 15.00. Diner van 18.00 tot 23.00 
Vrijdag en zaterdag lunch van 12.00 tot 15.00. Diner 18.00 tot 23.30

Adres
Sagardi 
Spuistraat 304
1012 VX Amsterdam
Tel. +31 10 200 4317
www.sagardi.nl

 
EINDE PERSBERICHT
PERSBERICHT
20 maart 2020

Vlammende opening Sagardi
– De authentiek Baskische keuken in hartje Amsterdam –

Na Spanje, Zuid-Amerika en Londen al te hebben aangestoken met hun passie voor de authentiek Baskische keuken, openden de broers Iñaki en Mikel López de Viñaspre op 17 maart jongstleden de allereerste Amsterdamse SAGARDI op de Spuistraat. Met een pintxosbar, een originele Baskische grill en een eersteklas selectie vlees, vis en groente, heb je in dit kosmopolitische streekrestaurant hartje stad, op elk gewenst moment toegang tot de allermooiste dagverse seizoensproducten uit het Baskenland. 


In 1996 opende de Baskische chef Iñaki en Mikel López de Viñaspre de allereerste SAGARDI in Barcelona. Dit restaurant gebaseerd op de meest zuivere vorm van de pure Baskische streekkeuken met de allermooiste producten en zijn grootmoeders recepten, werd een doorslaand succes. Met de opening van de allereerste Amsterdamse SAGARDI, de elfde wereldwijd, blijken Iñaki en Mikel – de hartstochtelijke liefde voor hun geboortegrond opgestookt te hebben tot een Baskische vuurhaard met een mondiale fanbase. We hebben het natuurlijk over SAGARDI’s signatuurgrill, ontworpen door Iñaki zelf, die in elke SAGARDI een centrale plek inneemt en waar de Baskische grillspecialisten niet alleen de eersteklas Txuleton, maar ook vis en groenten in traditionele stijl tot in perfectie bereiden.

Baskische seizoensproducten
Trouw aan de rijke Baskische culinaire tradities staat het product altijd centraal. Daarbij gaat er niets boven versheid en topkwaliteit. Om die reden worden alle groenten uit de eigen tuinen van Hernani, topkwaliteit vlees van boerderijen in Baskenland waar ze al vanaf het begin nauw mee samen werken en vis uit de Noordzee dagvers aangevoerd. Alle ingrediënten worden met eerbied en respect behandeld om hun smaak en textuur te optimaliseren. Op de wijnkaart staan naast mooie Baskische wijnen en ciders, regionale bieren en een indrukwekkende selectie internationale wijnen.


Pintxosbar
Pintxos vormen een essentieel onderdeel van de Baskische cultuur en mogen in Amsterdam natuurlijk niet ontbreken. Voorin de zaak bevindt zich een uitnodigende pintxosbar met brede selectie aantrekkelijk gepresenteerde pintxos uit Donostia die variëren per seizoen. Deze op en top Baskische mondvermaakjes laten zich traditiegetrouw bij uitstek combineren met een goed glas txakoli en vrienden. SAGARDI’s pintxosbar is een heerlijke plek om spontaan binnen te lopen en de tijd te vergeten, maar ook om vervolgens door te schuiven naar het restaurant.

De Baskische grill
Het is het vurige hart van iedere SAGARDI: de grill, ontworpen en ontwikkeld op basis van Iñaki’s 25 jaar ervaring. De trotse Baskische chefs bij SAGARDI beheersen de eeuwenoude traditie van de Txuleton tot in perfectie. Het door hen zorgvuldig bereide, hand geselecteerde premium vlees van ambachtelijk gehouden Vaca (ex-melkkoeien van zes tot vijftien jaar oud) heeft een rijpingsproces ondergaan van drie tot tien weken wat voor buitengewone texturen en smaken van het land, melk en gras zorgt. Maar ook visliefhebbers kunnen hier met perfect gegrilde en gebakken vis, klassiek bereide stoofpotjes en vissoepen het hart ophalen. Alle vis wordt overigens dagvers gevangen en is afkomstig uit de Noordzee.

Grootmoeders keuken
Uit grootmoeders keuken komen onder meer een dagverse ansjovis omelet, Txangurro (krab bisque) Donostia style, Txipirones (baby inktvis) met seizoensgroenten en in Rioja gestoofde ossenstaart. Maar of je hier nu de piquillo pepers, gegrilde artisjokken, een salade uit de tuinen van Hernani of een garnalen carpaccio bestelt: je weet je bij SAGARDI altijd verzekert van versheid en topkwaliteit. Zo van het Baskenland linea recta op het bord. 

OPENINGSTIJDEN

Pinxtosbar

Zondag t/m donderdag van 11.00 tot 00.30 uur 
Vrijdag, zaterdag en feestdagen tot 01.00 uur

Restaurant 
zondag tot donderdag lunch van 12.00 tot 15.00. Diner van 18.00 tot 23.00 
vrijdag en zaterdag lunch van 12.00 tot 15.00. Diner 18.00 tot 23.30

Adres
Sagardi

Spuistraat 304
1012 VX Amsterdam
Tel. +31 10 2004317
www.sagardi.nl

Social media
Instagram.com/Sagardi_Amsterdam
Facebook.com/SagardiAmsterdam
#SagardiAmsterdam

 
EINDE PERSBERICHT

theor@umamimanagement.com
+31 653 303 226

Sagardi