The Bishop, Leiden

The Bishop exterieur

 

Vanaf het begin conceptueel meedenken
Na de acquisitie van een uniek 110-jarig historisch pand in het centrum van Leiden, heeft De Horeca Groep UMAMI. gevraagd om vanaf het allereerste begin conceptueel mee te denken. Een mooie uitdaging in de altijd bewegende markt en het ruime horeca-aanbod van Leiden. Door in de conceptuele fase al mee te kunnen denken heeft UMAMI. rekening kunnen houden met de huidige trends. Ook bij het vaststellen van de propositie zijn zeer duidelijke keuzes gemaakt. Waaronder het internationaal karakter en de keuze te koken in de stijl van de zogenaamde ‘bistronomique’. Ook de naam ‘The Bishop’ en de tagline ‘You Shall Eat The Good Of The Land’ zijn aangedragen door UMAMI. Het resultaat was zeer positief en er volgden uitstekende recensies in de Volkskrant, NRC en De Telegraaf en toonaangevende foodpers. The Bishop kan zich nu een van de meest populaire restaurants van Leiden noemen.

Over de klant
The Bishop maakt samen met Van der Werff, La France, City Hall en Lot & de Walvis deel uit van De Horeca Groep Leiden. De directie bestaat uit de broers Richard en Wouter van Leeuwen en Rob van Wijnen met The Bishop mede-eigenaar Mello de Witte. Wouter van Leeuwen en Rob van Wijnen zijn verantwoordelijk voor de Leidse horecabedrijven. Richard van Leeuwen focust zich op de diverse Harbour Clubs, Met een stevige voet in de horecabranche heeft De Horeca Groep diverse succesvolle formules.

 

PERSBERICHT

Restaurant The Bishop, klassiekers met een edge

Als de deur van het historische pand aan de Middelweg 7 openzwaait, verraadt het entreegordijn nog niets. Schuin tegenover de imposante deuren van de protestantse Hooglandse Kerk huist een nieuw restaurant. In London zou je dit wellicht een ‘Gastropub’ noemen en in Parijs ‘Bistronomique’. In Leiden heet het The Bishop.

Na een periode van zes weken waarin de puntjes op de i werden gezet, opende The Bishop afgelopen zondag officieel haar deuren. Een plek waar je zowel je partner, je vrienden, als je zakenrelaties mee naar toe ​kunt nemen. Dat is wat gastheer en mede-eigenaar Mello de Witte voor ogen heeft. Hij ontvangt zijn gasten in een ongedwongen ambiance. De menukaart bevat internationale klassiekers met een edge, waar gasten het seizoen in zullen herkennen. En omdat hier een goed glas wijn bij hoort, worden er 15 wijnen per glas geschonken.

Open keuken
Achter het entreegordijn wordt meteen duidelijk bij wie je hier op bezoek bent. Vanuit de open keuken vóór in de zaak ontfermen chef Rik Thesing en sous-chef William Hogenelst zich over de gerechten. Rik Thesing was eerder werkzaam bij sterrenrestaurants De Bokkedoorns en Ron Blaauw. Even verderop nodigt het bargedeelte uit voor een borrel met bites of een aperitief. Het merendeel van de 60 zitplaatsen bevindt zich op de eerste etage, te bereiken via een monumentale houten trap.

Tijdloos én hedendaags
De gietijzeren pilaren, ooit pronkstukken van een bisschoppelijke nijverheidsschool en de monumentale balkenconstructie in de nok zijn blikvangers. Hedendaagse details als de glazen balustrade, de messing spijlen en de subtiel aangebrachte verlichting laten gasten elke hoek van dit historische pand ontdekken. ‘We willen gasten zich hier onderdeel laten voelen van het geheel’, legt Mello de Witte uit. ‘Geen opsmuk waardoor zij in een keurslijf worden gedrongen. Wel de warmte en gezelligheid van een avondje uit. Een plek waar je ook binnen kan lopen voor een mooie whiskey of een goed glas wijn, waar je een stoel aanschuift bij bekenden. Maar bovenal een plek waar je goed kunt eten.’

Josper grill
The Bishop biedt de keuze uit á la carte of een drie of vier-gangen chef’s menu. In de open keuken speelt de Josper grilloven een belangrijke rol in de bereiding. Het zorgt voor de diepe smaken waarmee chef Rik Thesing zijn gasten graag verrast. Op de kaart prijken onder andere Diamanthaas met merg en aardappelsalade, Tarbot met Le Puy linzen en beurre rouge, Parelgort met verse truffel en eidooier. Maar ook een 300 grams rib-eye met potato wedges en zeebaarsfilet met gebrande prei. Voor het drie-gangen Chef’s Menu betalen de gasten € 34,50, voor het vier-gangen Chef’s Menu € 44,50.

Locatie en openingstijden
The Bishop is alleen gesloten op dinsdag. Alle andere dagen is The Bishop geopend vanaf 17.00 uur. Het restaurant is gevestigd op Middelweg 7, grenzend aan het Hooglandse Kerkplein, in het hart van Leiden.

Website
www.thebishop.nl

The Bishop exterieur